top of page

Ontdek de streek

Zottegem

Zottegem wordt ook de Egmontstede genoemd. Het kasteel van Egmont, de crypte waar hij begraven ligt en de Egmontkamer in het stadhuis herinneren ons aan deze onfortuinlijke graaf die in de 16de eeuw er warempel zijn hoofd bij verloor. 

Het Kasteel van Leeuwergem met de prachtige kasteelvijver en het lovertheater zijn een bezoek meer dan waard.

In de nabijgelegen deelgemeente Velzeke kan je je laten onderdompelen in de geschiedenis van de streek.

Het Archeocentrum is de ideale uitvalsbasis voor zij die graag wat meer te weten komen over hoe het er in Zuid-Oost-Vlaanderen aan toe ging in de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen. Er is zowel een vaste collectie alsook een tijdelijke tentoonstelling (landschap.doorgrond tot 12/21) te bezichtigen. 

Het museum bevindt zich trouwens vlakbij de welbekende Paddestraat. De wielrenners onder jullie zullen deze kasseistrook zeker kennen van de Ronde van Vlaanderen. 

20181013_102336025_iOS_edited.jpg

Oudenaarde

Oudenaarde bevindt zich op een 25-tal minuten rijden vanuit de vakantiewoning en is zeker en vast de moeite waard om eens te bezoeken. 

Breng er een bezoekje aan het mooie stadhuis en het Belfort, het MOU met de beroemde wandtapijten van Oudenaarde of het centrum Ronde van Vlaanderen. Ook het charmante begijnhofje van Oudenaarde is de moeite waard om eens door te wandelen, alsook de Sint-Walburgakerk en de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Pamele.

Stadhuis en Belfort Oudenaarde
IMG_2226_edited.jpg
IMG_2250.JPG
IMG_2244_edited.jpg

Ename

Ook Ename, een deelgemeente van Oudenaarde, heeft heel wat te bieden. In het Archeopark vind je de overblijfselen terug van een benedictijnenabdij uit de 12de eeuw. Over deze site, en nog veel meer, kom je alles te weten in het Provinciaal Archeologisch MuseumDit museum bevindt zich in de schaduw van de Ottoonse Sint-Laurentiuskerk die je ook zeker eens kan bezoeken. 

Ontdek Huis Beaucarne, een 18de eeuwse familiewoning die nog steeds van generatie op generatie wordt bewoond. De eigenaars leiden je rond in hun huis met authentieke interieurs en vele collecties. Je kan er ook genieten van een afternoon-tea in 18de-eeuwse salons. Check best wel de openingsuren op voorhand. 

IMG_2895.JPG
IMG_2913.JPG

Geraardsbergen 

 

Op een 20-tal minuutjes van de vakantiewoning bevindt zich Geraardsbergen. De stad van de Muur, de mattentaarten én het (althans zo wordt beweerd) oudste Manneken Pis van België. Breng er een bezoekje aan de Permanensje, het streekbezoekerscentrum. Nooit zag je Manneken Pis in zoveel verschillende kostuumpjes! Het stadhuis en de Sint-Bartholomeuskerk zijn zeker ook een kijkje waard. 

Ronse 

 

Ronse bevindt zich op een klein half uurtje rijden vanuit Zottegem. Deze faciliteitengemeente kan zich sinds 2019 trotse eigenaar noemen van een basiliek. De Sint-Hermesbasiliek werd opgericht ter ere van Sint-Hermes, de patroonheilige van de geesteszieken. Bezoek zeker de Hermescrypte.  

Ronse was in de 19de eeuw een belangrijke textielstad. De vele gerenoveerde fabrieksgebouwen en het Must (museum voor textiel) zijn hier overblijfselen van, evenals talrijke Art Déco woningen. 

IMG_2735.JPG

Zwalmstreek 

De streek dankt haar naam aan de rivier die hier stroomt, de Zwalm. Deze zijtak van de Schelde kronkelt zich een baan tussen het prachtige groene landschap. Heel typisch zijn de vele watermolens die aangedreven worden door het stromende water van de Zwalm. Geniet er tijdens een wandeling of fietstochtje in de Zwalmvallei van een hapje of drankje in één van de vele gezellige caféetjes en restaurantjes, vaak in of aan een watermolen. 

Zoals je merkt, heeft de omgeving rondom de vakantiewoning heel wat te bieden. Eigenaars Danny en Hilde helpen jullie graag verder met tips over de bezienswaardigheden. Meer nog: Danny is een gediplomeerd gids voor de Vlaamse Ardennen en leidt jullie graag rond in zijn streek. Neem gerust een kijkje op de website: www.dannydelooze.com 

bottom of page